Presedintele Iranului ii da un raspuns dur lui Trump in urma amenintarilor SUA

Stiri

Banuiesc ca ai auzit despre toata aceasta situatie creata in jurul scandalului dintre Iran si Statele Unite dupa ce generalul iranian Qasem Soleimani a fost ucis in urma unui raid american la Bagdad. Iranul a amenintat ca se va razbuna, iar Statele Unite (sau, ma rog, Donald Trump) au amenintat cu represalii in cazul in care iranienii se vor tine de cuvant. Si toata lumea a inceput sa ia aceasta situatie in gluma, cu meme-uri WW3 care mai de care mai… ma abtin de la comentarii. In orice caz, ultimele semne nu indica o evolutie prea buna a lucrurilor de acum incolo. Presedintele Iranului, Hassan Rouhani, i-a raspuns luni pe Twitter lui Donald Trump, care, tot de pe Twitter, amenintase ca SUA vor da atacul asupra a  52 de baze militare iraniene in cazul in care Iranul va actiona impotriva americanilor. „Nu amenintati niciodata natiunea iraniana!”, l-a avertizat presedintele iranian pe seful de la Casa Alba.

„Cei care se refera la numarul 52 ar trebui sa-si aminteasca si numarul 290. #IR655”, a scris Hassan Rouhani intr-o referire la tragedia zborului Iran Air 655, doborat in iulie 1988 de o nava americana deasupra Golfului. Un zbor in care 290 de persoane si-au pierdut viata. Sunt cifre si evenimente istorice care dovedesc ca, desi conflictul dintre Iran si Statele Unite a pornit de la incapatanarea republicii islamice sa aiba un armament nuclear, tensiunile dintre cele doua tari sunt mult, mult mai vechi decat programul nuclear de la Teheran. Acel accident a avut loc in urma cu mai mult de 30 de ani, insa Iranul inca asteapta scuze din partea Statelor Unite, iar incidentul este unul intiparit adanc in memoria colectiva iraniana. Si, evident, este unul dintre motivele pentru care o multime de iranieni au o ura fata de SUA. Nici Statele Unite nu uita luarea de ostatici din 1979 de la Ambasada americana din Teheran, in timpul careia 52 de diplomati americani au fost tinuti captivi timp de 444 de zile. Lucru pentru care nici guvernul iranian nu si-a cerut scuze.

In orice caz, mesajul presedintelui Rouhani a fost ca Iranul mai are de razbunat alte 290 de persoane in afara de generalul Soleimani. Mi se pare amuzant si tragic, oarecum, pentru faptul ca atunci cand a fost ales presedinte al Iranului, Rouhani se anunta ca un reformist, mai ales pentru ca avea o politica conciliatorie fata de Occident. Ei bine, sansele la o astfel de conciliere s-au incheiat odata cu alegerea lui Trump, atunci cand acesta a retras SUA din pactul semnat de puterile occidentale cu Iranul in privinta programului nuclear al Teheranului. Ulterior, Trump a criticat administratia Obama pentru semnarea acestui acord, declarand faptul ca a oferit prea multe iranienilor fara a astepta prea multe in schimb. Teoretic, acordul inca este in vigoare, pentru ca Marea Britanie, Germania, Franta, Rusia si China au decis sa-si mentina pozitia. Desi la Rusia si China era evident, avand in vedere faptul ca sunt aliatii Iranului. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *