Dosarul Telekom, un nou episod: Orange ar urma sa fuzioneze cu Deutsche Telekom

Stiri

Atunci cand vorbim despre Telekom, sunt o multime de lucruri de spus. De la anuntul lui Catalin Tolontan la GSP conform caruia compania telecom s-ar putea retrage din Romania au aparut tot felul de zvonuri in legatura cu soarta acesteia. S-a vehiculat, in special, o preluare a diviziei de telefonie fixa (fosta Romtelecom) de catre Orange si o preluare a diviziei de telefonie mobila (fosta Cosmote) de catre Digi. Ar avea sens, intrucat aceste companii ar cauta sa se extinda in domenii in care nu activeaza atat de intens in mod normal, insa de la aceste zvonuri nu am mai auzit prea multe lucruri in legatura cu o tranzactie, in afara faptului ca tranzactia cu pricina ar fi fost blocata. Dupa, a circulat o informatie conform careia ambele divizii, adica intreaga companie, ar urma sa fie preluate de catre minister. Insusi Telekom a negat aceste zvonuri, dupa care a concediat o multime de angajati, dupa care din nou a sfidat orice zvon in legatura cu o posibila vanzare atunci cand si-a postat ofertele de Black Friday. Cu alte cuvinte, nimeni nu mai intelege nimic din toata aceasta afacere, insa au aparut si alte zvonuri in aceasta privinta. 

Noile zvonuri sustin ca cei de la Deutsche Telekom ar analiza posibilitatea unei fuziuni cu Orange. Cel putin asa sustin jurnalistii germani de la publicatia Handelsblatt. Dupa cum era de asteptat, aceasta informatie a fost preluata instant de catre agentiile internationale de știri, doar vorbim despre fuziunea dintre doua companii importante in domeniul telecom la nivel european. In sprijinul tuturor zvonurilor relatate de catre cei de la Handelsblatt, presa germana a citat surse anonime din randul conducerii celor doua companii. Au aparut imediat si reactiile oficiale din partea celor doua companii. Cei de la Orange au sustinut ca „nu exista discutii” pe aceasta tema, iar Deutsche Telekom a refuzat sa comenteze orice zvon care ar sugera o asemenea mutare.

Insa, nu este pentru prima oara cand se vehiculeaza detalii in leagura cu o astfel de fuziune. Au si existat discutii intre cele doua companii, la un moment dat. De exemplu, in 2017, atunci cand s-a negociat intens si chiar s-a crezut ca se poate ajunge la un consens. Evident, nu a fost cazul, mai ales avand in vedere faptul ca, la acea vreme, fuziunea nu era fezabila. Cu alte cuvinte, cele doua companii nu au reusit sa ajunga la concluzia ca se pot intelege in privinta unor drepturi egale in interiorul noii entitati, desi ar fi fost dezbateri intense pe tema acestui subiect conform stirilor redactate in acea perioada.

Pentru Telekom Romania, ar fi o situatie cat se poate de interesanta avand in vedere cate parti se lupta pentru a prelua compania, dar si a faptului ca nici una dintre aceste parti nu a avut succes pana in momentul de fata. In mod normal, aceasta fuziune ar insemna ca Telekom ar trece in proprietatea noii entitati in cazul in care nu este vanduta catre o alta companie pana atunci. Pentru ca cei de la Deutsche Telekom par sa fie decisi sa se retraga din Romania. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *