Alphabet sustine ca criza climatica este “singura problema majora a planetei”

Stiri

Compania mama a Google, Alphabet, a spus ca se concentreaza pe a dezvolta tehnologia necesara pentru a lupta impotriva schimbarilor climatice, deoarece „criza este singura cea mai mare problema pe care o are acum planeta”. Probabil ca este o masura pe care corporatia a luat-o in urma protestelor angajatilor Google, cerand companiei sa se concentreze mai mult pe aceste probleme. Bine, nu este singurul motiv pentru care angajatii Google au manifestat impotriva pozitiei companiei care detine cel mai mare motor de cautare al internetului, insa acesta este unul dintre obiectivele principale ale angajatilor Google. Si se pare ca aceste manifestatii au avut rezultatul dorit. 

Astro Teller, seful laboratorului de cercetare X al celor de la Alphabet, a facut aceasta observatie in cadrul zilei de vineri, in timpul unui interviu la conferinta Wired 25 din San Francisco. Teller a mai spus ca multe dintre proiectele diviziei si proiectele din trecut au abordat probleme de mediu. Un proiect esuat, numit Project Foghorn, a incercat sa creeze un combustibil neutru, din carbon extras din apa de mare, insa noul combustibil nu s-a dovedit a fi unul functional. Un alt proiect, numit Dandelion, care a fost conceput in laboratoarele X ale companiei, utilizeaza tehnologie geotermala pentru incalzirea si racirea caselor. „Scopul nostru este sa descoperim si sa rezolvam problemele uriase ale lumii”, a declarat Teller. “[Schimbarile climatice] ocupa foarte mult spatiu in planurile noastre chiar in momentul de fata pentru ca este [o problema] atat de mare.”

X, numita anterior Google X, este cel mai important laborator de cercetare al companiei. Mai multe dintre cele mai ambitioase proiecte ale Alphabet, inclusiv cele care includ conducerea de automobile fara sofer, livrare de drone si baloane care se conecteaza la internet, au fost scoase din laboratorul de cercetare X.

Dupa cum spuneam, comentariile lui Teller vin pe fundalul situatiei Google, care s-a confruntat de-a lungul timpului cu critici in ceea ce priveste problema schimbarilor climatice. Cei de la The Guardian au raportat, in cadrul lunii trecute, ca Google a adus contributii „substanțiale”tla unii dintre „cei mai notorii detractori ai climei” din Washington, DC. Google a declarat pentru The Guardian ca sponsorizeaza organizațiile din spectrul politic. „Nu suntem singuri printre companiile care contribuie la organizatii, in timp ce nu suntem in dezacord cu acestea cu privire la politica climatica”, a spus un purtator de cuvant al companiei ca raspuns pentru acuzatiile aduse celor de la Google.

La inceputul acestei saptamani, peste 1.000 de angajati ai Google au semnat o scrisoare deschisa catre CFO Ruth Porat solicitand companiei actiuni cu privire la problemele legate de schimbarile climatice. In scrisoare, angajatii cer un angajament din partea Google de a ajunge la zero emisii pana in 2030, precum si de a evita contractele care „permit sau accelereaza extragerea combustibililor fosili”. De asemenea, angajații au solicitat companiei sa interzica finantarea pentru companiile sau politicienii care neaga schimbarile climatice sau intarzie sa vina cu solutii. In plus, angajatii doresc ca Google sa promita ca nu mai colaboreaza cu grupuri care se manifesta impotriva refugiatilor sau altor grupuri afectate pe „linia de front” a schimbarilor climatice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *