Microsoft blocheaza utilizatorii spanioli din a folosi o aplicatie catalana de protest

Stiri

Independenta Cataloniei inca este un subiect destul de fierbinte. Sau cel putin o flacara reaprinsa in mijlocul Barcelonei. Oricum nu este un secret faptul ca, atunci cand vine vorba despre catalani, acestia sunt impartiti cand se pune problema independentei fata de Spania. Jumatate din populatie sustine ca ar fi mai bine daca Catalonia ar fi un stat independent, cealalta jumatate isi doreste ca provincia autonoma sa ramana parte a Spaniei. Imi aduc aminte in toamna lui 2017, tot tam-tamul cauzat dupa acel referendum de independenta pe care guvernul de la Barcelona l-a organizat fara acordul Spaniei, atunci cand Carles Puigdemont, inca in postura de presedinte al Catalonei la acea vreme, a declarat independenta. Se instituia Republica Catalana, care a durat doar cateva zile in ciuda faptului ca Puigdemont declara ca, orice ar fi, catalanii sunt pregatiti sa reziste. 

Cand ma gandesc ca se vehicula prin presa chiar posibilitatea unui razboi civil, insa liderii politici ai Republicii Catalane nu aveau control asupra autoritatilor si fortelor de politie. Prin urmare, in loc sa lupte, multi dintre ei au preferat sa plece in exil de frica de a fi inchisi, fiind toti acuzati de rebeliune. Tocmai atunci cand Rajoy si guvernul sau semna decretul prin care se instala stapanirea directa asupra Cataloniei, si nu a durat mult pana ce autooritatile spaniole au recapatat controlul asupra provinciei separatiste. Iar Puigdemont a emigrat in Belgia. A fost ales si europarlamentar la un moment dat, desi a fost invalidat si ulterior s-a si emis un mandat de arestare la nivel european pe numele fostului lider catalan. In orice caz, in lumina acestor lucruri, a continuat miscarea de independenta catalana. Miscare ce parea stinsa in urma deznodamantului dezastruos din 2017.

Dar, sa trecem la tema articolului. GitHub, detinuta de Microsoft, a blocat utilizatorii spanioli din a accesa o aplicatie destinata sa ajute protestatarii pentru independenta catalane. Acest lucru vine in urma unei cereri a politiei militare spaniole ca aplicatia respectiva sa fie desfiintata. Ca si cum politia militara spaniola ar avea o asemenea autoritate. Oricum, autoritatile spaniole au descris grupul Tsunami Democràtic, care se afla in spatele aplicatiei, drept o „organizatie criminala”, care incita la rebeliune. Sau “rebeliune impotriva coroanei spaniole”, cum le place lor sa descrie starea lucrurilor.

Cei de la GitHub au spus ca respecta intotdeauna solicitarile legale. Un purtator de cuvant al aplicatiei a declarat ca: „In ciuda faptului ca este posibil sa nu fim intotdeauna de acord cu aceste legi, este posibil sa fie necesar sa blocam continutul daca primim o solicitare valabila de la un oficial guvernamental, astfel incat utilizatorii nostri din acea jurisdictie sa poata continua sa aiba acces la GitHub pentru a colabora si a construi software .“

Autoritatile spaniole nu sunt singurele care s-au manifestat impotriva aplicatiei. GitHub a primit astfel de solicitari si din China si Rusia, legate de diferite postari. Evident, China si Rusia fiind regimuri autoritare (sau chiar totalitare in cazul Chinei), sunt o multime de postari care ar putea deranja autoritatile celor doua tari. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *