Silk Road

Dark Web

Silk Road este un site dark web, care a ajuns recent in vizorul mai multor publicatii din Marea Britanie. Isi trage numele din traseele comerciale istorice care se intind din Europa, pana in Asia si anumite parti ale Africii. A devenit de notorietate in urma rapoartelor  mass-media si a discutiilor despre aceasta platforma pe chat-urile online. Utilizatorii puteau accesa platforma numai prin Tor, un sistem care pacaleste baza de date in legatura cu cine viziteaza un site web si din ce tara il utilizeaza. Adica e ca un proxy, care iti furnizeaza un IP fals, doar ca, in acest caz, este mult mai eficient. Tor a fost creat de catre guvernul Statelor Unite ale Americii pentru a ajuta activistii sa-si mentina anonimatul in timpul unor actiuni caritabile, sociale sau de orice fel de natura. Acum, sistemul respectiv este folosit intr-o varietate de moduri  – inclusiv pentru mascarea tranzactiilor ilegale. Stim ca retelele sociale, si cam orice site-uri web ale internetului, sunt monitorizate, astfel incat, daca iti doresti sa te intelegi pe Facebook cu dealerul tau pentru a fuma un pai de marijuana, trebuie sa vorbesti codat, pentru ca altfel risti sa va ridice politia pe amandoi. Ei bine, acum exista Silk Road, care este folosit pentru tranzactia de droguri ilegale, precum marijuana, heroina sau cocaina, toate acestea putand fi achizitionate Bitcoinul criptografic, care poate fi extrem de dificil de urmarit. Site-ul web a oferit de asemenea echipamente de hacking si pasapoarte furate pentru a incheia astfel de tranzactii.

Site-ul a fost creat de catre un tanar somer, fost student la Universitatea John Moores din Liverpool, pe numele sau Thomas White. White a reusit sa lanseze Silk Road 2.0 la mai putin de o luna dupa ce FBI a inchis site-ul initial, in 2013. In luna martie, tanarul de 24 de ani a recunoscut ca platforma permitea utilizatorilor sa se angajeze in practici precum traficul de droguri, spalarea banilor si continea 464 de imagini de pornografie infantila. Vineri, el a fost condamnat, de catre o un tribunal din Liverpool, la 64 de luni de inchisoare.

Agentia Nationala pentru Criminalitate (NCA) a declarat ca White a renuntat la facultatea de contabilitate a Universitatii John Moores din Liverpool dupa un singur an. El a fost administrator al site-ului web Silk Road 2.0, care permitea utilizatorilor sa cumpere si sa vanda instrumente de hacking si droguri cu un grad de anonimat. NCA a sustinut, de asemenea, ca White a inregistrat imagini de abuz sexual de natura extrema, astfel incat sa le poata vinde. Intr-un chat online cu un administrator al Silk Road 2.0, White spunea, mai de mult, ca doreste sa creeze un site web pentru pedofili “deoarece exista bani de facut de pe urma acestor oameni”. O mare cantitate de date criptate a fost descoperita pe computerele sale, inclusiv copii ale informatiilor furate de la FBI, NASA, site-ul afacerilor extramaritale Ashley Madison si TalkTalk, un furnizor de servicii de internet in Marea Britanie. Nu se crede ca White ar fi hackuit aceste companii singur. Anchetatorii au confiscat, de asemenea, de la White aproximativ 50 de bitcoini, care au o valoare de aproximativ 192.000 de lire sterline.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *