Facebook ia in considerare restrictii pentru live stream-uri dupa atacurile din Noua Zeelanda

Social Networks

Facebook a promis sa exploreze posibilitati de a impune restrictii privind transmisiunile live, la doua saptamani dupa ce servicul sau a fost folosit in timpul atacurilor armate asupra a doua moschei din Noua Zeelanda. Directorul executiv Sheryl Sandberg a declarat ca reteaua sociala este de acord cu apelurile din partea opiniei publice care indeamna compania sa depuna mai mult efort pentru a preveni aparitia pe platforma sa a videoclipurilor cu continut neadecvat. Este o miscare fireasca din partea celei mai mari retele de socializare a internetului, avand in vedere faptul ca cincizeci de oameni au fost ucisi in atentatul de la Christchurch, Noua Zeelanda care a fost transmis live de catre extremistul de dreapta Branton Tarrant, autorul atentatului. Conform unor date ale Facebook, transmisiunea a fost vizionata live de 200 de ori, iar filmul original al atacului a fost vizionat de 4000 de ori inainte de a fi eliminat. Acest lucru nu a impiedicat, insa, filmuletul sa fie repostat, atat pe Facebook, unde a fost sters in repetate randuri, cat si pe alte platforme video, precum YouTube.

Intre timp, guvernul Noii Zeelande este hotarat sa revizuiasca legile “inadecvate” privind discursurile de ura, avand in vedere ca abordarea pasiva a acestora a fost unul dintre otivele pentru care a fost declansat acest atentat. Ministrul Justitiei, Andrew Little, a declarat ca legile actuale nu au abordat “lucrurile rele si urate pe care le putem vedea in mediul online” si ca atat guvernul cat si Comisia pentru drepturile omului vor depune eforturi pentru a prezenta propuneri pentru schimbarea radicala a legislatiei pana la sfarsitul anului.

“Toti cei de la Facebook se afla alaturi de victime, de familiile lor, de comunitateai musulmana si de populatia intregii Noii Zeelande [n.red in acest caz]”, a scris Sandberg in scrisoarea sa catre publicatia New Zealand Herald. “Mulți dintre voi v-ati intrebat, de asemenea, cum au putut fi utilizate platformele online, precum Facebook, pentru a transmite videoclipuri groaznice ale atacului … Am auzit feedbackul ca trebuie sa facem mai mult – si suntem de acord”. Sandberg a mai adaugat: “In primul rand, exploram restrictiile cu privirte la persoanele care pot intra in trasmisiune live in functie de factori precum incalcarile principiilor Community Standard”. Facebook a sustinut faptul ca 200 de persoane au vizionat live videoclipul de 17 minute al filmarilor din Christchurch, iar primul raport la adresa utilizatorului a venit la abia 12 minute dupa ce aceasta transmisiune s-a incheiat.

De asemenea, compania a declarat ca va bloca “lauda, sprijinul si reprezentarea naționalismului si separatismului alb” pe platformele Facebook si Instagram incepand cu saptamana viitoare, dupa ce acest tip de continut trecea neobservat sub radarul retelei de socializare in ciuda urii pe care o propaga, mai ales la adresa populatiei de culoare, in ciuda politicilor anti-rasiste ale retelei de socializare. Facebook a fost puternic criticat in Noua Zeelanda in urma atacului pentru lipsa de raspuns a oficialilor. Comisarul pentru confidențialitate al tarii a scris saptamana trecuta ca “tacerea voastra este o insulta pentru durerea noastra”, a declarat directorul Facebook, potrivit Herald. Facebook a sustinut ca lucreaza cu politia din Noua Zeelanda pentru investigatiile sale asupra acestui caz.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *